top of page

La serra del Montsec, situada al Prepirineu català, ha estat reconeguda des de fa molts anys com un dels indrets que mostren unes condicions d’observació astronòmica excepcionals tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lumínica. Les mesures de contaminació lumínica realitzades en la darrera dècada han mostrat que una gran part de la zona del Montsec presenta unes condicions excepcionals de foscor i el fet que les afectacions dels municipis integrants de la zona siguin molt baixes garanteix la qualitat i la preservació d’aquest cel nocturn.

 

L'any 2007, en el marc de la Conferencia Internacional en Defensa de la Qualitat del Cel Nocturn i el Dret a Observar les Estrelles, celebrada a l’Illa de La Palma, es va aprovar la Declaració Mundial en Defensa del Cel Nocturn i el Dret a Observar les Estrelles, coneguda internacionalment com la Declaració de La Palma o Declaració Starlight. A partir d'aquesta declaració sorgeix el sistema de certificació Starlight, realitzat per la Fundació Starlight amb l'aval de la UNESCO amb el seu programa MaB (Home i Biosfera).

 

A finals de l’any 2012, el Montsec i el seu cel van ser avaluats mitjançant els processos d’auditories astronòmica i turística establerts per la Fundació Starlight per tal de poder certificar la idoneïtat del Montsec. L’avaluació realitzada va concloure, a inicis de l’any 2013, que un total de vint-i-quatre termes municipals (total o parcialment) eren certificats com a DESTINACIÓ TURÍSTICA STARLIGHT i que onze dels mateixos (total o parcialment), també eren certificats com a RESERVA STARLIGHT (cels excel·lents). La conclusió final de tot el procés és que el MONTSEC i el seu cel és un dels millors llocs del món per fer observació astronòmica i gaudir de la llum de les estrelles.

bottom of page