top of page

La temporada 2022 del PAM incorpora la projecció de dues noves pel·lícules al planetari

● L’Astronòmic inicia la nova temporada aquest divendres 18 de febrer

● A més de les dues noves pel·lícules “Beyond the sun - Cercant una nova Terra” i "Desvelant l'Univers Invisible", aquest any s’incrementa el número de concerts del cicle “Música sota les Estrelles” i es consolida la programació de visites diürnes i nocturnes.


El Parc Astronòmic del Montsec (PAM) donarà el tret de sortida a la nova temporada 2022 aquest divendres 18 de febrer a la tarda. Una nova campanya en què l’equipament ubicat al municipi d’Àger, a la comarca de la Noguera, ha preparat una proposta d’activitats i esdeveniments en plena natura per apropar la ciència a la ciutadania i donar a conèixer l’espectacularitat del cel de la Serra del Montsec.

Així ho ha anunciat la presidenta de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Marta Subirà, acompanyada del delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé; el president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa; l’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, i el director del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), Salvador J. Ribas.

Entre l’àmplia proposta d’esdeveniments previstos per a aquesta temporada, destaca la projecció a les visites nocturnes familiars de la nova pel·lícula ‘Beyond the sun - Cercant una nova Terra’, que pretén fomentar la divulgació científica entre els més petits. A les visites nocturnes generals, també es projectarà una nova pel·lícula, ‘Desvelant l’Univers Invisible’, que mostra les tècniques més avançades que actualment s'utilitzen per observar els racons més amagats de l'Univers.

Una altra de les novetats destacades d’enguany és la programació de la 12a edició del cicle “Música sota les Estrelles”, que amplia fins a cinc les vetllades de concerts per donar resposta a la gran acollida que aquesta proposta obté any rere any. Les trobades del cicle, amb periodicitat mensual entre juny i novembre, conformen una experiència única que combina una sessió d’astronomia nocturna amb un concert a l’espai del planetari. La iniciativa, a més, permet la projecció de grups i cantautors catalans en un espai insòlit.

Paral·lelament, durant el 2022 també es manté en programació el Festival d’Astronomia, que tindrà lloc del 28 d’octubre a l’1 de novembre. Aquest festival, que se celebra anualment i enguany arriba a la seva 8a edició, compta amb un ampli recull d’activitats de divulgació científica, culturals i d’oci orientades al públic familiar amb l’objectiu d’acostar la ciència a la societat i fomentar el coneixement del Montsec com a destinació d’astroturisme.

La presidenta de Ferrocarrils, Marta Subirà, ha apuntat durant la presentació que “tenim tots els ingredients per oferir als visitants una gran temporada, la tercera des de que FGC va assumir la gestió, i contribuir a mantenir el posicionament internacional de l’Astronòmic com un referent de primer ordre en divulgació científica i protecció del cel nocturn”. Subirà també ha destacat que aquest any “volem tornar a la normalitat i que les persones que visitin el centre puguin tornar a retrobar-se amb la ciència i l’astronomia en plena natura. Les dues últimes temporades han estat marcades per les restriccions d’aforament i mobilitat. Tot i això, el 2021 vam augmentar un 63% els visitants respecte el 2020, i aquesta temporada confiem en superar els 30.000 visitants, recuperant les xifres d’afluència del 2019”.

El director del Parc Astronòmic del Montsec, Salvador J. Ribas, s’ha centrat en la programació i ha explicat que “hem remodelat completament la programació de nit amb els dos espectacles que estrenem, dues pel·lícules reconegudes internacionalment i d’una gran qualitat. A més, aquesta temporada mantenim activitats com el cicle de “Música sota les estrelles” i el Festival d’Astronomia, cites molt ben valorades i amb molt bona acceptació entre el públic”.

El delegat del Govern a Lleida, Bernat Solé, ha assenyalat que “el context COVID ens ha confirmat que, en un món globalitzat, la diferenciació de l’oferta és el valor afegit que busquen cada cop més els visitants”. Solé ha remarcat que el Montsec constitueix “un pol turístic propi i específic dins l’oferta turística de Catalunya, per la diversificació d’activitats que ofereix i pel model de turisme sostenible, perdurable i falcat al territori sobre el que se sustenta aquesta oferta per contribuir a evitar el despoblament rural”. En aquest sentit, Bernat Solé ha fet una aposta perquè FGC “intensifiqui la vinculació amb l’entorn del Montsec i amb la comarca de la Noguera, a través del seu Consell Comarcal, coordinant la seva programació a l’oferta cultural, gastronòmica i lúdica de la comarca”, per tal que el PAM, a més d’espai de recerca, formació i divulgació de l’astronomia, “aprofundeixi encara més el seu paper d’ens dinamitzador de la comarca i de tot l’Espai Montsec que l’envolta”.

El president del Consell Comarcal de la Noguera, Miquel Plensa, ha parlat de la relació de l’Astronòmic amb el territori i ha remarcat que “el centre ha estat un revulsiu per a l'economia de la zona, ja que el territori s'ha sumat a aquest projecte i ha complementat l'oferta de l’Astronòmic amb tota classe de serveis que el visitant pot necessitar en la seva estada a la comarca”.

Finalment, l’alcaldessa d’Àger, Mireia Burgués, ha posat en valor que “la programació de l’Astronòmic atreu un públic familiar que ajuda a donar a conèixer el nostre territori. Tota la gent que visita l’Astronòmic, i que se sent atreta per la bellesa astronòmica, descobreix, un cop venen, altres activitats i altres potencials que es poden fer al municipi i al territori”.

Efemèrides astronòmiques del 2022

Pel que fa als esdeveniments astronòmics més destacats del 2022 és important mencionar que enguany hi haurà 2 “Superllunes”. També es podrà observar a Catalunya un eclipsi total de lluna i un eclipsi parcial de sol, així com les tradicionals pluges d’estrelles de les ‘Llàgrimes de Sant Llorenç’ al voltant de l’11 d’agost.

Així mateix, del 7 al 17 de desembre es podrà veure la pluja d’estels Gemínids, que es preveu la més intensa del 2022 (fins a 150 meteors/hora), entre altres fenòmens astronòmics.

L’Astronòmic, un referent internacional

L’any 2020 el PAM va ser guardonat als Premis Internacionals Starlight en la categoria d’Educació i Difusió de l’Astronomia i el Cel Fosc. Un guardó que se suma a la categoria d’ambaixadors Platí de Cel Fosc de la Unió Astronòmica Internacional que va rebre el 2019.

Avui dia, es continua treballant en la difusió de l’astronomia que s’hi desenvolupa i referma la seva activitat divulgadora, de recerca i el seu compromís amb la protecció del cel contra la contaminació lumínica.


Més informació: www.parcastronomic.catbottom of page