top of page

El PAM i l’estació de muntanya d’Espot, guardonats als Premis Internacionals Starlight 2020

El Parc Astronòmic Montsec - Centre d’Observació de l’Univers ha guanyat el premi Starlight 2020 en la categoria d’Educació i Difusió de l’astronomia i el cel fosc.


L’estació de muntanya d’Espot ha rebut una menció d’honor per les activitats de divulgació del cel nocturn que es desenvolupen a l’estació.
El Parc Astronòmic Montsec - Centre d’Observació (PAM) i l’estació de muntanya d’Espot han estat premiats per la Fundació Starlight en l’edició d’enguany dels Premis Internacionals Starlight, un reconeixement que es dona a entitats que vetllen i treballen per a la defensa i difusió de la llum de les estrelles i de l'astronomia. Els dos equipaments turístics d’FGC són els únics de tot Catalunya que han estat reconeguts gràcies a la seva tasca constant en la divulgació de l’astronomia.

Concretament, el Parc Astronòmic Montsec ha guanyat per unanimitat en la categoria d’Educació i Difusió de l’astronomia i del cel fosc. De fet, la serra del Montsec ja ha estat reconeguda en diverses ocasions com a un espai prodigiós amb unes condicions d’observació astronòmica excepcionals, tant pels seus condicionants meteorològics com per la baixa afectació de la contaminació lumínica. En aquest sentit, està considerat el millor indret de Catalunya fins al punt que està protegit per llei. Aquest reconeixement se suma a la categoria d’ambaixadors Platí de Cel Fosc de la Unió Astronòmica Internacional que va rebre el PAM l’any 2019. A més, la serra del Montsec va ser el segon indret del món en rebre la doble certificació de Reserva i Destinació Turística Starlight l’any 2013, certificació que compta amb l’aval de la UNESCO.

El director científic del PAM, Salvador Jose Ribas, ha declarat que aquest guardó “és un nou reconeixement molt important que se suma a la trajectòria internacional del PAM, que està present des de fa anys a les activitats astronòmiques d’àmbit mundial i també en l’apartat Starlight, des que ens vam convertir en reserva l’any 2013. És un premi a una trajectòria de llarg recorregut i ens segueix situant com a referents arreu del món”.

Pel que fa a l’estació de muntanya d’Espot, enguany la Fundació Starlight li ha atorgat una menció d’honor en relació amb les activitats de divulgació del cel nocturn que es desenvolupen al voltant de les seves instal·lacions.

Gràcies a l'espectacular cel del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, es pot gaudir d'un dels espais de muntanya més ben protegits d’Europa i dels Pirineus en matèria d’astronomia. L’any 2018 el Parc Nacional ja va obtenir el reconeixement internacional com a Destinació Turística i Reserva Starlight.

La Fundació Starlight és l’entitat gestora de les certificacions Starlight en qualitat del cel i d’equipaments, així com d’activitats astroturístiques, amb l’aval del programa Home i Biosfera de la UNESCO i l’Organització Mundial de Turisme. Cada any organitza els Premis Internacionals Starlight amb 4 categories: Enllumenat, Desenvolupament Astroturístic, Educació i Difusió de l’astronomia i Allotjaments específics.

bottom of page