top of page

El Montsec consolida una qualitat excel·lent de cel nocturn


Durant l'any 2020, Territori i Sostenibilitat ha mesurat la foscor de l’entorn del Montsec i ha registrat una qualitat de cel nocturn excel·lent.

A la zona del Montsec, es conserven i milloren les condicions avaluades, amb àmplies zones de qualitat excel·lent.


La contaminació lumínica pertorba les condicions naturals del medi nocturn, pot afectar els ecosistemes i la biodiversitat, i pot tenir conseqüències perjudicials per al medi ambient en general. La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, del Departament de Territori i Sostenibilitat, porta a terme campanyes de mesurament de la qualitat del cel nocturn des de l’any 2012. Al Montsec, al llarg de l’any s’han actualitzat les mesures contra la contaminació lumínica.

Mesura de la qualitat del cel amb càmera CCD des de Port de Cabús, on es pot veure la influència d'Andorra a una inclinació inferior a 45º. (Parc Natural de l'Alt Pirineu). Mesuraments realitzats per personal del Parc Astronòmic Montsec.


En particular, a la zona del Montsec s’han fet tasques en la conserva i millora de les condicions avaluades, amb àmplies zones de qualitat excel·lent. L’anàlisi amb les estacions fixes de mesura proporciona uns resultats excepcionals igual que les mesures amb càmera amb objectiu d’ull de peix.

Aquesta pràctica de l’ull de peix dóna una visió de tota la cúpula celeste i és especialment important per determinar l’origen i magnitud de fonts contaminants que poden estar molt allunyades.

En aquest tipus de mesurament es pot observar quina és la foscor del cel en cada punt del cel. Així doncs, es pot observar de com és la qualitat del cel en cada angle, i determinar possibles influències de focus contaminants lumínics.Mapa de qualitat del cel nocturn a Catalunya després de la campanya de 2020.


En aquest sentit, el Departament de Territori i Sostenibilitat està treballant en l'ampliació de l’àrea de protecció a l’entorn del Montsec. Els informes tècnics de totes les campanyes es poden consultar a la web del Departament de Territori i Sostenibilitat.

Font d'informació: Departament de Territori i Sostenibilitat


bottom of page