top of page

Uns 80 experts de 20 països participen al "3r Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumín

  • També avui comença el treball de preparació de la candidatura del Montsec a la certificació de la Dark Sky Association (IDA), que obrirà la possibilitat que el Montsec pugui accedir al mercat de turisme astronòmic.

  • El Congrés està organitzat pel Parc Astronòmic Montsec (PAM), la Universitat Comenius de Bratislava, l'Acadèmia de Ciències d'Eslovàquia i el Cegep de Sherbrooke de Quebec a Canadà.

  • El Congrés ha estat inaugurat pel Delegat de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ramon Farré, la Delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda, i el conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de la Noguera, Carlos Garcia.

El Delegat de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ramon Farré, la Delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda, i el conseller de Promoció Econòmica del Consell Comarcal de la Noguera, Carlos Garcia, han inaugurat el 3r Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica, que comença avui a Cellers (Lleida) fins al divendres 30 de juny. "El Congrés té com a objectiu reunir als experts més prestigiosos del món en la mesura, modelització i estudi de la contaminació lumínica", segons Salvador J. Ribas, director científic del Parc Astronòmic Montsec (PAM) i membre del Comitè Organitzador del Congrés. Uns 80 experts de 20 països participaran al Congrés i la conferència inaugural serà a càrrec d'Ariadna Garcia, de l’ISGlobal Barcelona, que avançarà un estudi sobre el risc de càncer de pròstata per l'exposició a les llums artificials durant la nit.

En total, es realitzaran 56 ponències científiques sobre temes tan diversos com la contaminació lumínica en països com Estats Units, Canadà, Portugal, Xina i Espanya, on destaca en aquest últim país els estudis sobre la influència de la contaminació lumínica a la Costa Mediterrània, l'evolució de la contaminació lumínica a Madrid o com el recent canvi de l'enllumenat a Lleida ha provocat un augment de la contaminació lumínica a la ciutat.

Certificació “Qualitat de cel Fosc”, de l’IDA

També durant el Congrés, la Delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, el Delegat de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ramon Farré, els presidents dels Consells Comarcals de la Noguera i Pallars Jussà, Concepció Cañadell i Constantí Aranda respectivament, i l'equip científic del PAM; es reuniran amb els responsables de la International Dark Sky Association (IDA), associació internacional que promou la protecció del cel fosc, per iniciar els tràmits d'aquesta important certificació per al territori del Montsec.

El Pla Estratègic del Montsec contempla la sol·licitud de “Qualitat de cel fosc” a l’IDA, una organització nord-americana fundada al 1988, on les seves recomanacions són molt valorades pels astrònoms de tot el món. "Aquesta certificació, que junt Starlight i l'emesa per la Reial Societat Astronòmica de Canadà són les tres més prestigioses, obrirà la possibilitat que el Montsec pugui accedir al mercat de turisme astronòmic internacional", afirma Salvador J. Ribas.

El Congrés ha estat organitzat pel Parc Astronòmic Montsec (PAM), la Universitat Comenius de Bratislava, l'Acadèmia de Ciències d'Eslovàquia i el Cegep de Sherbrooke de Quebec a Canadà; i compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, els Consells Comarcals de la Noguera i Pallars Jussà i la Red Española de Estudios sobre la Contaminación Lumínica. El "Congrés Internacional LPTMM de Contaminació Lumínica" té caràcter bianual i les anteriors edicions es van realitzar a Eslovàquia (2013) i Canadà (2015).

#notícies

bottom of page