top of page

Alcaldes de 24 municipis i els 2 consells comarcals del Montsec reclamen major compromís amb la cièn


  • Els alcaldes i els presidents dels Consells Comarcals de la Noguera, Concep Cañadell, i el Pallars Jussà, Constantí Aranda, han donat el seu suport a un Manifest que s'ha fet públic avui en el Parc Astronòmic Montsec (PAM).

  • Aquest any, el PAM sol·licitarà la renovació de la certificació de "Reserva Starlight" pel Montsec i demanarà la de "Qualitat del Cel Fosc" a la nord-americana International Dark Sky Association (IDA), la més prestigiosa del món.

  • Avui s'ha presentat al PAM el projecte de renovació l'exposició permanent, dedicada exclusivament a l'astronomia, amb l'espai experimental "Sala del Cel Fosc", i s'ha estrenat el nou espectacle en 3D, al Planetari OPEN 3D l'Ull del Montsec, amb la pel·lícula "Som Estrelles".

La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Cañadell, ha fet públic avui al Parc Astronòmic Montsec (PAM) el Manifest que els alcaldes de 24 municipis de Lleida i els consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà han donat el seu suport per impulsar la ciència i la seva divulgació, sobretot en els petits municipis, i per reclamar la importància de preservar el cel nocturn i el dret a la llum de les estrelles. D'aquesta manera, el Montsec renova la seva adhesió a la "Declaració de la Palma", impulsada per la UNESCO, l'Organització Mundial de Turisme (OIT) i la Unió Astronòmica Internacional (UAI), que es va signar en aquesta illa de l'arxipèlag canari fa ja deu anys.

El Conseller de Turisme del Consell Comarcal de la Noguera, Carlos Garcia, va explicar "el Montsec es va adherir a la Declaració de la Palma per la seva importància per a la preservació del cel, la qual cosa va contribuir a la designació anys més tard, en 2013, com una Reserva de Destinació Turística Starlight, important per al desenvolupament de l'Astroturisme, del que som una de les principals destinacions Espanya i Europa". L'acte va comptar amb la presència d'alcaldes del Montsec i de representants dels consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà. Aquest any el PAM té una previsió d'assistència de 32.000 visitants, xifra rècord des de la seva inauguració en l'any 2009, pel qual ja han passat més de 200.000 persones.

>> Renovació de la certificació Starlight i nova certificació IDA

El Parc Astronòmic Montsec (PAM) renovarà la certificació de "Reserva Starlight" pel Montsec, que ja va aconseguir en 2013. La Fundació Starlight crea i fomenta un conjunt de certificacions que acrediten la qualitat del cel nocturn amb la finalitat d'unificar ciència i turisme, i per aconseguir-ho, l'observació de les estrelles es considera integrada com a part del patrimoni natural, cultural i científic de cada lloc. Aquestes certificacions reben el suport de la UNESCO, l'Organització Mundial del Turisme (OMT) i la Unió Astronòmica Internacional (IAU) i garanteix la repercussió internacional de la destinació.

També el Montsec, contempla la sol·licitud de la certificació "Qualitat del Cel Fosc" a la International Dark Sky Association (IDA), una organització nord-americana fundada per astrònoms de tot el món. "Aquesta certificació, juntament amb la Starlight i l'emesa per la Reial Societat Astronòmica de Canadà, són les tres més prestigioses del món i són una porta per a l'obertura del mercat internacional del turisme de les estrelles", va assenyalar Josep Vilajoliu, responsable de gestió del PAM.

>> Novetat temporada 2017-2018

Per la seva banda, Salvador J. Ribas, director científic del PAM, assenyala que "aquest any es realitzarà el projecte de renovació de l'exposició permanent del Centre d'Observació de l'Univers (COU) per dedicar-la exclusivament a l'astronomia amb els últims avanços en interacció, i creació d'un nou espai d'experiències denominat Sala del Cel Fosc". Aquesta nova sala tindrà uns 100m2 amb cinc espais temàtics: Simulador dels cels nocturns de Catalunya i la influència de les accions humanes, Certificacions Starlight al món, Il·lumina el teu municipi, Simulador de contaminació lumínica i l'Espectacle d'immersió-experiència sota les estrelles. També s'estrenarà, a partir de demà dia 31 de març, el nou espectacle-pel·lícula del planetari OPEN 3D l'Ull del Montsec "Som Estrelles", on l'espectador descobreix, viatjant pel temps, com estem fets de materials generats en les estrelles.

#notícies

bottom of page