top of page

El divendres 3 de març començarà la novena temporada del Centre d'Observació de l'Univers (C


  • Durant aquest any, es pretén superar els 32.000 visitants de la temporada 2016, que va suposar el rècord absolut en els vuit anys de funcionament del COU. Des de l'any 2009 fins avui han passat pel COU més de 200.000 persones.

  • Aquest any el Montsec pretén contractar uns 1.000 paquets turístics, 200 més que en 2016, amb un impacte econòmic per al sector turístic d'uns 2 milions d'euros.

  • 3.000 escolars de 66 escoles de tota Catalunya visitaran durant aquest curs el Centre d’Observació de l’Univers.

  • Durant aquesta temporada es redactarà el projecte per a renovar totalment l'exposició permanent, dedicant-la exclusivament a l'astronomia amb l'espai experimental Sala del Cel Fosc. El pròxim 31 de març s'estrenarà el nou espectacle del planetari OPEN 3D l'Ull del Montsec amb la pel·lícula "Som Estrelles”.

  • Aquest any començarà la preparació del Desè aniversari del PAM, en 2018.

Divendres que ve dia 3 de març començarà la novena temporada del Centre d'Observació de l'Univers (COU), del Parc Astronòmic Montsec (PAM), amb una previsió de 33.000 visitants, 1.000 més que en 2016, i que va suposar el rècord absolut en els vuit anys de funcionament del COU. Des de l'any 2009 fins avui han passat pel COU més de 200.000 persones. Així mateix, segons la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concep Cañadell, entitat gestora del Parc Astronòmic Montsec (PAM), "el COU ha registrat durant 2016 una afluència rècord de visitants, la xifra més elevada des de la seva inauguració l'any 2009, i aquest curs pretenem superar en 1.000 persones les visites gràcies a noves activitats i exposicions". "Estem desenvolupant el Pla Estratègic del Montsec que pretén impulsar el Montsec com un referent internacional en la divulgació de la ciència, el turisme astronòmic i un generador de riquesa per al territori", afirma Cañadell.

També ressalta Cañadell que "durant el curs 2015-16 van visitar el COU unes 62 escoles i 2.800 alumnes, i les previsions d'aquest any acadèmic és el d'arribar a uns 3.000 escolars de 66 escola de tota Catalunya".

També Concep Cañadell ha destacat l'important salt que ha donat la demanda dels paquets turístics del Montsec, que tenen al PAM com a principal destinació. En aquest sentit, ha dit que "el PAM s'ha convertit en un motor de potenciació del turisme astronòmic i del coneixement que està donant un gran dinamisme a la comarca". En l’any 2014 es van contractar 442 paquets turístics, l'any 2015 es van vendre 610 paquets i l’any passat s'ha arribat als 800. La presidenta del Consell Comarcal de la Noguera comenta que “esperem contractar aquest any uns 1.000 paquets turístics, amb un impacte econòmic per al sector turístic del Montsec de 2 milions d'euros".

>> Novetats temporada 2017-2018

Per la seva banda, Salvador J. Ribas, director científic, i Josep Vilajoliu, responsable de gestió del PAM, assenyalen que “aquest any es farà el projecte de la renovació de l’exposició permanent del Centre per dedicar-la exclusivament a l’astronomia amb els últims avanços en interacció i creació d’un nou espai d’experiències, anomenat Sala del Cel Fosc”. Aquesta nova exposició tindrà uns 100m2 amb cinc espais temàtics: Simulador dels cels nocturns de Catalunya i la influència de les accions humanes, Certificacions Starlight al món, Il·lumina el teu municipi, Simulador de contaminació lumínica i Espectacle immersiu-experiència sota les estrelles. També el pròxim 31 de març s'estrenarà el nou espectacle-pel·lícula del planetari OPEN 3D l'Ull del Montsec "Som Estrelles", on l’espectador descobreix, viatjant pel temps, com nosaltres mateixos estem fets de material generat en les estrelles.

Així mateix, durant la primera setmana de maig es presentarà el nou programa del Cicle de Música sota les Estrelles, que aquest any comptarà amb artistes i grups musicals de reconegut prestigi, i a l’octubre es farà pública la IV edició del Festival d'Astronomia del Montsec, que seguirà ampliant les seves activitats tant en el COU com al territori. Salvador J. Ribas i Josep Vilajoliu destaquen la importància que tindrà aquest any la preparació de les actes i esdeveniments, tant científics com divulgatius, del Desè aniversari del PAM durant l'any 2018 i que engegarà amb la constitució d'una comissió de preparació de l'Aniversari.

Contacte premsa:

Web: http://www.parcastronomic.cat

#notícies

bottom of page