top of page

En el Futur, el Montsec es convertirà en destinació internacional en astroturisme


Des Des de fa uns dos anys que s’esta treballant de forma inicial o embrionària en el desenvolupament d’un Pla estratègic per a convertir la marca MONTSEC en el referent del sud d’Europa del Turisme de les Estrelles o Astroturisme. Una característica molt positiva de l’Astroturisme es que requereix que el territori estigui reconegut internacionalment com a sostenible des del punt de vista mediambiental, circumstància que el Montsec ja té reconeguda amb la Certificació Starlight. L’aplicació de l’estratègia del Pla necessita la implicació del sector o iniciativa turística privada, que es a qui va dirigit el desenvolupament del producte del Turisme de les Estrelles. La idea de la iniciativa s’ha estret de l’illa canària de La Palma, amb qui es té una efectiva col·laboració. Allí fa uns anys el sector privat va creure i va protagonitzar el desenvolupament del negoci de l’Astroturisme i posteriorment ha estat l’administració pública de l’illa qui s’hi ha afegit, de forma que la col·laboració pública-privada ha convertit a l’illa en un referent internacional del Turisme de les Estrelles. El que vol fer el Montsec es “importar” aquest model. Durant l’any 2016 els responsables científics i tècnics del PAM han mantingut diverses reunions amb els responsables d’altres territoris amb equipaments astronòmic i/o interès per al desenvolupament de l’Astroturisme, per tal de preparar i presentar projectes de cooperació a les convocatòries europees del Programes INTERREG, per tal d’obtenir subvencions per a la seva execució. Un projecte ja ha estat elaborat i presentat a la convocatòria INTEGREG-POCTEFA conjuntament amb dos empreses públiques del Govern de Navarra (NICDO i GAN) i entitats franceses del Departament dels Alts Pirineus com l’Observatori del Pic du Midi, l’associació A Ciel Ouvert i el Centre d’Iniciatives per al Desenvolupament Bigorre-Pyrénées. El títol del projecte es “Pirineus La Nuit: Estrategia Pirenaica per a la protecció i millora de la qualitat del medi nocturn”. El pressupost de les accions del projecte es de més de quatre milions d’euros, dels quals un correspon a la participació del PAM. Últimament altres territoris de l’Estat també han vist en el desen-volupament del Turisme de les Estrelles una oportunitat econòmica per al creixement del seu turisme. Afortunadament el Montsec està en una immillorable posició de sortida.

Accions del Pla estratègic Astroturisme Montsec

Entre les accions del Pla que s’estan fent o estan previstes properament tenim: - Renovació de la Certificació Starlight (caduca l’any 2017) i senyalització viària - Aconseguir l’altra Certificació de cel fosc reconeguda internacionalment: IDA- Dark Sky Reserve (EE.UU). - Edició d’una Guia per a tematitzar establiments d’astroturisme. - Organització del 1r Congrés Internacional de Turisme Astronòmic Montsec. - Prioritzar les inversions privades en Astroturisme en els ajuts Leader. - Viatge d’estudi a La Palma d’empresaris i emprenedors. - Nova exposició interactiva sobre astronomia i cel fosc al COU. -Habilitació de miradors arqueoastronòmics pel territori. - Posada en funcionament de nous producte com “l’Autobús a les Estrelles” - Desenvolupament del producte MICE (Meeting, Incentives, Congress&Events) - Organització del Congrés Internacional Artificial Light at Night (ALAN) - Mesures i control de la qualitat del cel nocturn del Pirineu en general i del Montsec en particular.

#notícies

bottom of page