top of page

Més de 3.000 persones participaran en el 3r Festival d'Astronomia del Montsec, amb activitats de

  • El 3r Festival d'Astronomia del Montsec se celebrarà del pròxim 30 de setembre fins al 9 d'octubre al Centre d'Observació de l'Univers (COU), del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), i en les localitats de Lleida i Balaguer

  • El Parc Astronòmic Montsec (PAM), amb la col·laboració de l’Agència Catalana de Turisme (ACT), pretén organitzar un Congrés Internacional de Turisme Astronòmic l’any 2017

  • El Model de Turisme Astronòmic del PAM, finalista als Guardons de Turisme de Catalunya 2016

Avui s’ha presentat a la Diputació de Lleida el programa del 3r Festival d'Astronomia del Montsec, que se celebrarà del pròxim 30 de setembre fins al 9 d'octubre al Centre d'Observació de l'Univers (COU), del Parc Astronòmic del Montsec (PAM), i en les localitats de Lleida i Balaguer. El Festival té com a objectiu principal divulgar la ciència en la societat, mitjançant l'organització d'activitats científiques, culturals i d’oci, pensades per a tota la família, que aconsegueixin despertar l'interès per l'Astronomia i un millor coneixement de la comarca de la Noguera, com a destinació d’Astroturisme. En aquesta edició, les previsions d'assistència són d'uns 3.000 visitants, enfront dels 1.500 de l'any passat. També s'ha passat de 24 a 34 activitats.

Un aspecte rellevant és que es programaran una sèrie de conferències sobre Astronomia, impartides per destacats científics de gran prestigi com Teodoro Roca, de la Universitat de La Laguna (Tenerife); Carlos García, de la Universitat Rovira i Virgili; Roberto Emparan, del ICREA & Universitat de Barcelona; i Francisco Javier Castander, de l'Institut de Ciències de l'Espai, IEEC-CSIC. També el Festival d'Astronomia, comptarà amb un programa musical i d'espectacles en el qual destaquen els dos concerts del Cicle de Música sota les Estrelles: "Viatjant sobre un arc de Sant Martí", a càrrec de Tui Higgings & Xavier Monge Jazz Project, i "L'Espai, el silenci i el vent", a càrrec de Josep Manel Vega Quartet; i els espectacles "L'Univers humà, ciència & art" de l'artista Daniel Negrín, experiments científics a càrrec del televisiu Dani Jiménez i conta contes astronòmics dirigits als més petits, a càrrec de Sílvia Palazón i Cesc Serrat. Com en les anteriors edicions, amb la finalitat de fomentar el coneixement dels productes alimentaris i vitivinícoles de la Noguera, s'han organitzat tallers i degustacions per al públic assistent, on l'Astronomia és el principal argument.

En total 34 activitats, on les visites guiades nocturnes al Centre d'Observació de l'Univers (COU) i les activitats d'observació del Parc de Telescopis -ambdues instal·lacions del Parc Astronòmic Montsec (PAM)- són les principals atraccions del 3r Festival d'Astronomia del Montsec, l'única activitat que es realitza a l’Estat espanyol amb aquestes característiques, on s'integra el coneixement del saber científic amb la cultura popular i les activitats culturals i lúdiques per a tots els públics.

>> Congrés Internacional d’Astroturisme

L’excepcional cel del Montsec i l’aposta per convertir-lo en un element de desenvolupament turístic van fer que l’any 2013 fos reconegut internacionalment com un dels millors cels del món per a l’observació astronòmica i per al gaudí de la llum de les estrelles. El programa “Home i Biosfera” (MaB) de la UNESCO va certificar el cel del Montsec com a Destinació Turística i Reserva Starlight. També al setembre del 2015, el Cabildo Insular de la Palma i els consells comarcals de la Noguera i Pallars Jussà van subscriure un conveni de col·laboració pel qual tots dos territoris "impulsen la creació d'una Xarxa Internacional de Destinacions d'Astroturisme, com a eina per potenciar el treball conjunt, la formació i l'intercanvi de coneixements en les activitats relacionades amb l'estudi, promoció, foment, difusió i comercialització dels diferents serveis i productes turístics coincidents en les destinacions i reserves Starlight: Estels, naturalesa i oci actiu". Així mateix, el passat mes de juny, en el marc del Fòrum d'Excel·lència de Lloret, els Consells Comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà, van signar un conveni amb la Fundació Starlight per potenciar el Turisme Astronòmic a Catalunya.

El Montsec i el PAM volen seguir liderant aquest tipus de turisme i per a això és necessari guanyar pes i posicionament al mercat internacional. El lideratge tant a la Xarxa Internacional de Destinacions d'Astroturisme, que s'està constituint, com en la generació de coneixement en aquest segment de mercat, poden ser claus per a aquesta consolidació. D'aquesta manera, es pretén organitzar un Congrés Internacional de Turisme Astronòmic a 2017, amb la col·laboració de l'Agència Catalana de Turisme (ACT), i amb la participació dels principals experts mundials i millors experiències internacionals d'Astroturisme.

>> Guardons del Turisme de Catalunya 2016

El passat mes d'abril, el Consell Comarcal de la Noguera va presentar la candidatura del Model d'Astroturisme del Parc Astronòmic Montsec (PAM), en la categoria de Millor experiència turística, als Guardons de Turisme de Catalunya 2016. El 85% del motiu dels viatges realitzats al Montsec ha tingut al PAM com a principal motiu, enfront del 10% de la naturalesa o el 5% del turisme actiu. Així mateix, aquest any es preveu superar la xifra de 30.000 visitants (rècord) i un retorn econòmic per al territori de més de 1,5 milions d'euros. Durant 2015 es van vendre més de 600 paquets turístics a la comarca i les previsions d'aquest any és superar els 800. El Model d'Astroturisme del Montsec ja ha estat requerit en conferències com el Congrés Internacional de Turisme familiar (2015) i en novembre, en la III Jornada de Finançament de la Ciència organitzada per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

#notícies

bottom of page