top of page

El Montsec acull aquesta setmana la campanya final de mesures de contaminació lumínica del projecte


· La quinzena d'investigadors europeus i canadencs que hi participen estudien com responen a diferents condicions del cel nocturn els instruments de mesuratge existents al mercat

· Realitzen mesuraments al Centre d'Observació de l'Univers, a l'Observatori Astronòmic del Montsec i a les ciutats de Lleida i Balaguer

· Els científics valoren positivament els recanvis dels enllumenats efectuats els darrers anys a la zona, que han permès eliminar pràcticament la seva afectació

Una quinzena dels científics més reconeguts en matèria de contaminació lumínica, procedents de diversos països europeus i del Canadà, participen des del dia 2 de maig a la serra del Montsec i la seva zona d'influència en unes jornades de treball que formen part de la campanya final de mesures de contaminació lumínica del projecte europeu Loss of the Night Network (LoNNe). Aquest projecte pertany al programa COST de cooperació concertada europea en l'àmbit de la investigació científica i tècnica de la Unió Europea.

Durant la seva estada, que finalitzarà el proper dissabte 7 de maig, el grup internacional d'investigadors treballarà en l'estudi dels instruments de mesura existents al mercat per avaluar com responen a diferents condicions. Per fer-ho realitzaran mesures contínues des del Centre d'Observació de l'Univers i altres de puntuals des de l'Observatori Astronòmic del Montsec, la ciutat de Balaguer i la ciutat de Lleida, per tal de tenir un ventall més ampli de condicions de contaminació lumínica en el cel nocturn.

El projecte europeu LoNNe, en el qual participen 18 països europeus, ha seleccionat el Montsec per dur a terme la campanya de mesures final del projecte per les seves excel·lents condicions de cel, reconegudes per la certificació Starlight i per la proximitat a nuclis de població de diferent mida amb condicions de cel diverses, segons explica Salvador Ribas, director científic del Parc Astronòmic Montsec, que és el coordinador de campanyes de mesura de contaminació lumínica del projecte LoNNe.

Valoració positiva de les mesures aplicades a la zona del Montsec

Els científics han mantingut una trobada avui amb representants institucionals per intercanviar opinions sobre els avenços del coneixement sobre la contaminació lumínica i les seves repercussions directes sobre les decisions públiques en matèria d'il·luminació sostenible. També s'ha tractat de l'estudi del cel protegit al Montsec i com preservar-lo de cara al futur, amb especial atenció als requisits que cal complir per aconseguir renovar la distinció Starlight. En aquest sentit, els investigadors han pogut conèixer el conjunt de mesures que des de fa una dotzena d'anys vénen posant en pràctica la Direcció General de Qualitat Ambiental, el que fou Consorci del Montsec, els consells comarcals de la Noguera i el Pallars Jussà i els ajuntaments del territori per substituir els antics enllumenats dels pobles per altres de darrera generació, sense emissió cap a dalt i amb colors i tipus de llums menys contaminants lumínicament. Aquesta tasca de recanvi ha tingut un cost fins al moment de més de dos milions d'euros, dels quals la Generalitat n'ha subvencionat la meitat. Els científics han valorat molt positivament aquestes intervencions, perquè han aconseguit eliminar pràcticament l'afectació lumínica de la zona.

#notícies #esdeveniments

bottom of page