top of page

El Montsec i el Cabildo de la Palma, Canàries, impulsen la creació d'una Xarxa de Destinacions d


Els presidents dels consells Comarcal de la Noguera i del Pallars Jussà i el president de la institució insular van subscriure un conveni que aposta pels productes turístics d'estels, naturalesa i oci actiu

El Cabildo Insular de la Palma i la zona del Montsec (Lleida) han subscrit avui un conveni de col·laboració pel qual tots dos territoris impulsen la creació d'una Xarxa de Destinacions d' Astroturisme com a eina per potenciar el treball conjunt, la formació i l'intercanvi de coneixements en les activitats relacionades amb l'estudi, promoció, foment, difusió i comercialització dels diferents serveis i productes turístics coincidents: destinacions i reserves Starlight (estels, naturalesa i oci actiu). El conveni ho van rubricar avui a la Casa Principal de Salazar el president del Cabildo de la Palma, Anselmo Pestana, i la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, i el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constantí Aranda. Amb la creació d'aquesta Xarxa de Destinacions d'Astroturisme, La Palma i el Montsec pretenen disposar d'una plataforma d'actuació a través de la qual poder presentar projectes d'acció conjunta i d'intercanvi per al desenvolupament del turisme dels estels a les properes convocatòries dels programes de cooperació interterritorial dels fons estructurals europeus Leader, previstes per al període 2014-2020. Actualment, tant La Palma com el Montsec ja prenen part del programa Leader a través dels grups d'acció locals com són la Asociación para el Desarrollo Rural de la Palma (ADER La Palma) i Noguera-Segrià Nord respectivament. El Cabildo de la Palma, a través del seu Servei de Turisme, ha dissenyat un programa d'activitats i reunions de treball per a la delegació de responsables públics i tècnics de turisme de la Comarca del Montsec que des d'avui està a l'Illa amb motiu del començament demà del primer dels actes d'Astrofest, la II Conferència Internacional d'Astroturisme, en la qual prendrà part com a ponent Salvador Ribas, astrofísic i professor de la Universitat de Barcelona, a més de director científic del Parc Astronòmic del Montsec. La Palma compta amb l'Observatori del Roque de los Muchachos (ORM) amb una llarga trajectòria en l'observació astronòmica des del vessant científic, de gran prestigi internacional. En el vessant turístic, l'Illa està certificada com a Destinació Turística Starlight i Reserva Starlight, considerada com a exemple a seguir en la tematització astronòmica (miradors i senderes astronòmiques), i compta amb un grup diversificat d'empreses involucrades en el producte d'estels que, convençuts de la capacitat de diferenciació d'aquest producte, treballen conjuntament amb les institucions per a la seva consolidació. El Montsec compta amb el Parc Astronòmic del Montsec (PAM), format per l'Observatori Astronòmic del Montsec (OAM), d'ús científic i pel Centre d'Observació de l'Univers (COU) dedicat a la formació i divulgació (ús turístic). En el vessant turístic, el Montsec està certificat com a Destinació Turística Starlight (24 municipis) i Reserva Starlight (16 municipis), i està implementant un Pla d'Acció Starlight, gràcies al com estan apareixent iniciatives empresarials involucrades en el producte d'estels. Tant l'Illa de la Palma com el Montsec són territoris eminentment rurals, la situació demogràfica dels quals, amb població dispersa i escassa, ha contribuït a la preservació d'un cel sense contaminació lumínica, que ha constituït un factor clau perquè tots dos territoris comptin amb certificacions Starlight. Es tracta de territoris l'oferta turística dels quals és incipient, que comparteixen un model de desenvolupament turístic molt similar, basat en la qualitat del cel, la seva observació i l'aprofitament d'altres activitats relacionades amb el patrimoni natural i paisatgístic (vols en parapent, senderisme, BTT, etc.)

#notícies

bottom of page