
El delegat de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Ramon Farré, la presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, Concepció Cañadell, i el director científic del PAM, Salvador J. Ribas han inaugurat avui aquesta important instal·lació científica, divulgativa i d’oci.
Avui s'ha presentat al Parc Astronòmic Montsec (PAM), a Àger (Lleida), el primer Observatori-Aula d'Europa que permet als assistents poder observar els estels, mitjançant la projecció en el sistema de vuit pantalles d'imatges de l’Univers captades a través d'un telescopi de 50 cm de diàmetre, i poder escoltar al seu torn les explicacions dels especialistes de l'Observatori i interactuar amb la resta dels assistents a l'aula. Després de l'Observatori Popular de Mont-Mégantic, de Quebec (Canadà), aquesta és la primera instal·lació d'aquestes característiques que s'inaugura a Europa.
Ramon Farré, delegat de la Generalitat de Catalunya a Lleida, va ressaltar en l'acte d'inauguració de l’Observatori-Aula la importància del paper de les administracions públiques per invertir en instal·lacions estratègiques d'aquest tipus i que tenen com a principals objectius: “proporcionar accés a la innovació i a la cultura als seus ciutadans, sobretot en qüestions com la ciència i la tecnologia i, en segon lloc, facilitar el progrés econòmic i la riquesa del territori”.
El propòsit de l’Observatori-Aula del Centre d'Observació de l'Univers (COU) és “constituir-se en un espai de divulgació científica únic a Europa dirigit als visitants apassionats per la ciència i que volen aprofundir en aquests coneixements, sigui sols o en família”, assenyala Salvador J. Ribas, director científic del Parc Astronòmic Montsec (PAM). Aquesta instal·lació complementa L’Ull del Montsec, planetari OPEN 3D que té una capacitat per a 68 persones, i el Parc de Telescopis, un espai reservat per a la contemplació directa per part dels visitants del firmament, tant de dia com de nit.
“El PAM té vocació de ser una de les instal·lacions capdavanteres a Europa i al món en la divulgació científica de l'astronomia i la ciència i aquest nou espai ve a afermar aquest lideratge, ja reconegut internacionalment”, concreta el director científic del PAM.
L’Observatori-Aula compta amb un telescopi de 50 cm de diàmetre (el més gran del COU), i un espai per a 68 persones que podran observar mitjançant un sistema de pantalles la projecció de les imatges obtingudes dels objectes del cel nocturn. La nova instal·lació, annexa a l'edifici central del PAM és d'aproximadament uns 100 metres quadrats i la inversió ha estat al voltant dels 250.000 euros.
“El Turisme Astronòmic s'està erigint en un sector estratègic per al territori del Montsec, que ha vist augmentar els seus visitants en un 30 % durant el primer trimestre d'aquest any. L'impacte econòmic al territori superarà per primera vegada el milió d'euros en aquest exercici.”
Infraestructures per al turisme astronòmic
Més de 150.000 persones han visitat les instal·lacions del COU durant els últims sis anys i, segons la Concepció Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, entitat responsable de la gestió del PAM, l'objectiu és anar incrementant el nombre de visitants fins a convertir el COU en un espai de referència en el denominat Turisme Astronòmic. Segons l’Estudi del Comportament dels Visitants del COU, encarregat pel PAM, l'impacte econòmic directe dels 20.000 visitants del COU el 2014 va ser de més de 750.000 euros. Aquest any es preveu que la xifra superi el milió d'euros amb un increment de visitants superior al 30 %. “Només l'any passat es van organitzar més de 600 paquets turístics on el COU era la principal atracció”, va afegir Jaume León, de Tu i Lleida, companyia responsable del disseny i comercialització d'aquests productes turístics.

