top of page

El 1r. Planetari "OPEN 3D" del món al Centre d'Observació de l'Univers


El dia 14 de març el Centre d'Observació de l'Univers (COU) va iniciar la temporada 2015 amb l'estrena al planetari Ull del Montsec del nou sistema de projecció amb la tecnologia 3D activa “Full Dome”.

La combinació d'aquest sistema de projecció de darrera generació i la característica de l'Ull del Montsec que permet obrir completament la cúpula i la paret frontal del planetari, fan que es converteixi en l'únic planetari del món “OPEN 3D”.

Concep Cañadell, presidenta del Consell Comarcal de la Noguera, considera que després de sis anys de funcionament i més de 150.000 visitants era l'hora de fer un nou salt de qualitat i millorar l'oferta als visitants amb unes instal·lacions úniques. També explica que actualment existeixen uns 2.000 planetaris censats a tot el món, dels quals només uns 20 compten amb sistemes de projecció 3D, però cap d'aquests ofereix l'espectacular obertura de la cúpula i de la paret frontal que oferim al Montsec gràcies a la qualitat del cel.

La presidenta del Consell afegeix que una altra novetat d'enguany serà l'estrena al mes de juny d'un nou observatori al COU, el tercer. A l'edifici de l'observatori s'hi instal·larà un telescopi de 50 cm. completament controlat per ordinador, que serà el més gran i complet del COU. El tret més destacat de l'equipament serà que el nou telescopi s'ubicarà en un observatori-aula, una infraestructura innovadora que combinarà un observatori astronòmic amb les comoditats d'una sala des d'on grups de fins a 70 persones podran seguir l'observació còmodament assegudes al mateix espai del telescopi.

El Consell Comarcal inverteix 900.000 euros en aquestes dos millores que han estat subvencionades en un 95% pel Departament de Governació, pel Departament d'Empresa i Ocupació i pel Programa Leader.

planetari-3d.jpg

#esdeveniments #notícies

bottom of page