top of page

El Montsec i l'illa de la Palma crearan una xarxa de destinacions d'astroturisme per potenc


El Montsec i l'illa de La Palma crearan una xarxa de destinacions turístiques vinculades a l'observació astronòmica amb la intenció que esdevingui una eina per potenciar el desenvolupament d'aquest model d'oci. Així ho han anunciat les dues parts avui en el transcurs de la visita que una representació política, científica i empresarial de l'illa canària ha dut a terme als equipaments científics del Parc Astronòmic del Montsec (PAM).

Amb la creació d'aquesta xarxa de destinacions turístiques, que es preveu que estigui enllestida el primer semestre del 2015, el Montsec i l'illa de La Palma pretenen dotar-se d'una plataforma d'actuació a través de la qual poder presentar projectes d'acció conjunta i d'intercanvi per al desenvolupament del turisme de les estrelles a les properes convocatòries dels programes de cooperació interterritorial dels fons estructurals europeus Leader, previstes per al període 2014-2020. Actualment, tant el Montsec com l'illa de La Palma ja prenen part del programa Leader a través dels grups d'acció locals Noguera-Segrià Nord i l'Asociación para el Desarrollo Rural de la Isla de La Palma, respectivament.

Tot i que els impulsors de la iniciativa han estat, en un primer moment, el PAM i l'illa de La Palma, la seva voluntat és que a la xarxa s'hi puguin anar adherint la resta de destinacions turístiques d'astroturisme que hi estiguin interessades. El Montsec i l'illa de La Palma compten amb certificació Starlight com a destínació turística, juntament amb la Reserva de Biosfera de La Rioja, Granadilla de Abona (Tenerife), Alqueva (Portugal) i Costiera (Itàlia), entre altres. De tota manera, aquesta certificació no serà una condició estrictament necessària per acollir-se a la xarxa de destinacions d'astroturisme. La representació de l'illa canària, encapçalada pels consellers d'Infraestructures, Noves Tecnologies i Informació i de Turisme del Cabildo Insular de la Palma, Jorge González i Raúl Camacho, i amb presència de representants de l'Observatori del Roque de los Muchachos i membres de la Mesa Tècnica de Turisme de les Estrelles, integrada per empresaris i experts en astroturisme, va iniciar la seva estada al Montsec el dia 13 de novembre amb la visita a l'Observatori Astronòmic del Montsec i al Centre d'Observació de l'Univers (COU). Va acompanyar-los el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, amb el tècnic de desenvolupament comarcal del Consell Comarcal de la Noguera, Josep Vilajoliu, i el director científic del PAM, Salvador Ribas. El dia 14 de novembre els dos grups han mantingut una reunió de treball al Consell Comarcal de la Noguera, amb la participació del seu president, Pere Prat.

10750169_1574859492747835_1721834039049751205_o.jpg

Projectes turístics semblants

El fet de compartir un model de desenvolupament turístic molt similar, fonamentat en la qualitat del cel, la seva observació i l'aprofitament d'altres activitats relacionades amb el patrimoni natural i paisatgístic (vols, senderisme, BTT, etc.), ha contribuït en l'acord de crear la xarxa de destinacions d'astroturisme i de concórrer plegats en programes de cooperació interterritorial dels fons estructurals europeus per potenciar-lo. També s'hi ha d'afegir que l'illa de La Palma compta amb dos parcs naturals, una figura de protecció ambiental en què, pel que fa al Montsec, el Govern de la Generalitat està treballant en contacte amb el territori.

El grup canari de visita al Montsec ha centrat el seu interès especialment en el COU, en tant que equipament de divulgació científica adreçada a públics diversos, i en les actuacions de les administracions públiques per promoure el turisme de la zona. Els observatoris del Roque de los Muchachos tenen una llarga trajectòria en l'observació astronòmica des del vessant científic, de gran prestigi internacional. En canvi, La Palma no disposa encara d'un equipament de divulgació com el COU, tot i que preveu de construir-ne un seguint el seu model.

10792_1574859192747865_6157307459043995003_n.jpg

#notícies

bottom of page