Parc Astronòmic Montsec (PAM) is an initiative of the Government of Catalonia to take advantage of the skills and potential of the Montsec area for research, training and dissemination of science, especially astronomy.

The PAM takes advantage of unique characteristics that make the Montsec the most appropriate place in Catalonia for the installation of centers with the particularities of the Observatori Astronòmic del Montsec (OAdM) and the Center d'Observació de l'Univers (COU). In order to take full advantage of an astronomical installation, the environment must meet conditions that favor its performance and exploitation. It is necessary, above all, to evaluate the quality of the images that can be obtained (study of the stability of the image or seeing), the meteorological conditions and the affectation of the light pollution of the place.

What is the P.A.M. ?

Diversos estudis científics han corroborat la idoneïtat del lloc, i es va concloure que el Montsec era un indret únic a Catalunya per a la instal·lació d'equipament astronòmic professional i per a un centre de docència i divulgació de l'astronomia, com és el Parc Astronòmic Montsec.

 

En particular, la baixa pluviometria (inferior a 500 mm/any), humitat moderada i un percentatge elevat de nits serenes, el feien un emplaçament adient. Les proves de qualitat d'imatges van demostrar que la seva alçada damunt del nivell del mar i la seva notable distància a la costa mediterrània, permetien tenir una estabilitat adequada.

 

Finalment, els estudis de contaminació lumínica van qualificar el cel de l'emplaçament del Parc Astronòmic Montsec com un cel lliure de contaminació lumínica i aquest fet li va valdre la qualificació de punt de referència en la protecció del cel per la Llei 6/2001 del Parlament de Catalunya, la coneguda com a “Llei de la Contaminació Lumínica”.

Special Events
El Parc Astronòmic torna a l'activitat wl 18 de desembre
El PAM organitza el congrés online International Conference...
Show More
generalitat.jpg

MENÚ

Parc Astronòmic Montsec  - Centre d'Observació de l'Univers.
Camí del Coll d'Ares, s/n • 25691 Àger (Lleida)  -  Tels. (+34) 973 053 022 / 973 455 246  -  e-mail: info@parcastronomic.cat

 

POLÍTICA DE PRIVACITAT