Reserva Starlight

Introducció

L’excepcional cel del Montsec i l’aposta per convertir-lo en un element de desenvolupamentturístic va fer que a l’any 2012 el Consorci del Montsec iniciés el procés per a la certificaciódel Montsec com a DESTÍ TURÍSTIC STARLIGHT.

Per tal d’aconseguir aquesta certificació es va realitzar un complet i exhaustiu estudi de lafoscor del cel mitjançant una col·laboració amb la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya. També es van recopilar les dades existents d’altres paràmetres. Així, per exemple, mitjançant les dades del Servei Meteorològic de Catalunya, s’ha pogut verificar que les condicions són adequades en més d’un 60% del temps nocturn. També s’ha confirmat que es tracta d’un lloc de baixa contaminació atmosfèrica, gràcies a les dades obtingudes per l’estació de control de contaminants del CSIC i la Generalitat de Catalunya situada a la zona. Tanmateix, gràcies a les dades històriques de seeing obtingudes per l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya, des de l’Observatori Astronòmic del Montsec s’ha pogut mostrar que també es donen bones condicions al Montsec.

Tot aquest conjunt de dades, estudis i estadístiques mostren que les condicions del cel del Montsec són molt bones i que algunes zones són realment excel·lents.

A finals de l’any 2012, el Montsec i el seu cel van ser avaluats mitjançant els processos d’auditories astronòmica i turística establerts per la Fundació Starlight per tal de poder certificar la idoneïtat del Montsec. L’avaluació realitzada va concloure, a inicis de l’any2013, amb la conclusió que un total de vint-i-quatre termes municipals (to· tal o parcialment) eren certificats com a DESTÍ TURÍSTIC STARLIGHT i que onze dels mateixos (total o parcialment), també eren certificats com a RESERVA STARLIGHT (cels excel·lents).

La conclusió final de tot el procés és que el MONTSEC i el seu cel és un dels millors llocs del món per fer observació astronòmica i gaudir de la llum de les estrelles.

INICIATIVA STARLIGHT: Declaració de La Palma

El 20 d’Abril de l’any 2007, en el marc de la Conferencia Internacional en Defensa de la Qualitat del Cel Nocturn i el Dret a Observar les Estrelles, celebrada a l’Illa de La Palma, es va aprovar la Declaració Mundial en Defensa del Cel Nocturn i el Dret a Observar les Estrelles, coneguda internacionalment com la Declaració de La Palma o Declaració Starlight. Aquesta declaració va ser signada per representants de la UNESCO, l’Organització Mundial de Turisme i la Unió Astronòmica Internacional entre d’altres agències i organitzacions internacionals

Llocs Starlight

A partir de la Declaració Starlight sorgeix el sistema de certificació Starlight, amb l’objectiu de fomentar mundialment la millora de la qualitat de les experiències turístiques i la protecció del cel nocturn d’aquells indrets visitables que presenten excel·lents qualitats per a la contemplació del cel estrellat i la pràctica d’activitats basades en aquest recurs. Segons les seves característiques es poden considerar quatre tipus de llocs Starlight:

  • Destinacions Turístiques Starlight.

    Es tracta de llocs visitables que tenen qualitats excel·lents per a la contemplació del cel estrellat i la realització d’activitats turístiques basades en aquest recurs. Es pretén garantir la capacitat de gaudir de l’observació del cel i descobrir els valors científics, naturals, culturals i paisatgístics associats. D’aquesta manera, s’uneix per primer cop una certificació que valora ciència i turisme de forma conjunta basada en l’observació del firmament.

  • Finestres a l’Univers.

    Aquests són els llocs considerats com a àmbits d’observació excepcionals. Reuneixen unes condicions excepcionals quant a absència de contaminació lumínica i alhora presenten equipaments de primer nivell mundial per a la recerca científica basada en l’observació astronòmica. Aquests indrets establerts estan vinculats als emplaçaments dels observatoris de les Illes Canàries, Hawaii, el Nord de Xile, Arizona-Baixa Califòrnia i l’oest de Sudàfrica.

  • Reserves Starlight.

    Consisteixen en espais naturals protegits on s’estableix un compromís per la defensa de la qualitat del cel nocturn i l’accés a la llum de les estrelles. Té com a funció preservar la qualitat del cel nocturn i dels diversos valors associats a aquest fet, molt especialment en valors de conservació de la natura.

  • Parcs de les estrelles.

    Parcs Estel·lars. Es tracta de finestres obertes a l’observació del cel que designa voluntàriament una comunitat amb l’objectiu de gaudir del cel. La seva funció es reclamar i afirmar el dret a gaudir del cel nocturn. De la mateixa manera com un municipi o una regió designa un espai per a l’esport, l’oci o la natura, es trac· ta de designar un lloc per a l’observació del cel que pot ser fins i tot en un entorn urbà.

MONTSEC ÉS LA LLUM DE L'ESTEL

  • Reserva Starlight (cels excel·lents)
  • Destinació Turistica
  • Ambit territorial Starlight

Sabies que la #SerradelMontsec es declara reserva Starlight?

Patrocinadors

Institucions